Zašto je važna priprema slika pre nego što ih ubacimo na sajt?
/
/
Zašto je važna priprema slika pre nego što ih ubacimo na sajt?

Kao što se i tekst priprema da potpuno odgovara sajtu, vašem brendu, publici, itd., tako i slike moraju da se pripreme pre nego što se ubace na sajt. Benefiti su:

  • Brže učitavanje strane
  • Strana ima manje Kb/Mb
  • Samim tim vas Google rangira na višoj poziciji
  • Odaberite slike koje odgovaraju vašem sajtu (Ovim ćete pokazati klijentima da vodite brigu o celokupnom brendu, i da ne stavljate eto tek tako neke generičke slike, već ih pažljivo birate, kao što se i sa punom pažnjom posvećujete poslu). Najbolje bi bilo da slikate sami/unajmite fotografa (u zavisnosti od toga čime se bavite), ili da slike/skečeve/grafikone pravite sami pomoću Photoshopa, Illustratora, i drugih alata.
Optimizacija i priprema slika za bajs WordPress

Pa da krenemo redom. Prvo treba da pronadjete slike koje vam trebaju, a to možete na jednom od ovih sajtova gde možete skinuti besplatne slike, kao i da se pretplatite i dobijete širi izbor:

Obratite pažnju da koristite slike koje ste sačuvali sa nekog official sajta, kako kasnije ne biste imali problema.

Kada ste pronašli slike, potrebno je da ih pripremite za sajt. Jedan od free alata koji je jednostavan za korišćenje i napravljen nalik Photoshopu je Photopea. Photopeu možete koristiti za jednostavne operacije koje imate i u Photoshopu, a to su cropovanje slike, menjanje dimenzija, dodavanje teksta, sredjivanje boja, izoštravanje slika, itd.

Optimizacija slika - Different View - WordPress saveti

Tema koju instalirate dodje sa predvidjenim lokacijama za slike, koje su već predvidjenih dimenzija. Kako bi ste najbolje uklopili vaše slike u temu, potrebno je da im prilagodite dimenzije. Jedan od lakših načina kako da saznate koje dimenzije su tačne je da koristite jedan koristan i free online tool, odnosno Chrome ekstenziju – Image Size Checker.

Kada vam je potrebna, samo kliknite na ekstenziju i odmah će vam prikazati koje slike na sajtu su dobrih veličina, a koje treba editovati. Kao i same dimenzije slika. Evo kako izgleda:

Image Size Checker - Optimizacije slika - Different View - WordPress Saveti

Po bojama kojim su uokvirene slike vam je jasno koje treba menjati, a koje su dobre. Crvene su kritične, žute možete menjati, ali nisu kritične, a zelene su dobrih veličina.

Nakon što su dimenzije slika prilagodjene za sajt, potrebno je kompresovati ih, kako bi ste obezbedili da website stranica ima što manje Kb. Alat koji stalno koristimo je TinyPNG. Besplatan tool koji možete koristiti neograničeno. Sada ste spremni da popunite sajt svojim pažljivo odabranim fotkama. 🙃

Ukoliko već imate sajt, a mislite da vam slike zauzimaju puno prostora, možete ih ili zameniti, ili kompresovati njihovu veličinu direktno na sajtu. Našim klijentima preporučujemo sledeće plugine:

Ne zaboravite da stavite ALT tagove, jako su bitni za SEO! 😊

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, i želeli bi ste da pročitate još neko korisno štivo, pišite nam sa idejama na support@differentview.rs.

Share this post

There are no comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart