11 važnih koraka u održavanju sajta
/
/
11 važnih koraka u održavanju sajta

Šta podrazumeva redovno održavanje sajta i koliko vremena oduzima? Ukoliko se sajt proverava na svaka tri meseca, jako malo. U ovom postu podelićemo sa vama neke od osnovnih koraka kroz koje treba proći kako bi ste bili sigurni da vaš sajt radi optimizovano i kako bi ste izbegli moguće probleme.

Zašto i kada ove korake treba preduzimati?

Kao što smo već pominjali, WordPress sajt sastoji se od nekoliko glavnih elemenata. Pored hostinga, tu su teme i plugini, kao i sam WordPress. Nakon osnovne postavke, dodaju se tekst i slike, što sve zajedno čini jedan sajt. Nakon podizanja sajta, mnogi vlasnici ne proveravaju njegovo stanje sem ukoliko ne dodje do nekog problema, odnosno greške.

Ukoliko želite da vaš sajt radi optimizovano i da mogućnost javljanja problema smanjite na minimum, potrebno je da redovno proveravate nivo optimizovanosti i da redovno ažurirate njegove komponente.

Koliko često bi trebalo da ponavljam korake optimizacije?

Ukoliko vodite sajt koji ima mnogo poseta mesečno, onda bi ove korake trebalo da ponavljate jednom u 3 meseca. Što se tiče manjih, statičnih sajtova, ove korake treba ponavljati na svakih 5 do 6 meseci. Hajde da pogledamo koji to koraci čine redovno održavanje. Kliknite na bilo koji link ispod kako bi ste odmah došli do dela teksta koji vas zanima:

Promena svih WordPress lozinki

Lozinke su prva linija odbrane od hakera, zato uvek savetujemo da se koriste komplikovane lozinke za sve vaše online profile (što podrazumeva WordPress sajt, FTP profile, kao i bazu). Za lakše i automatsko kreiranje lozinke možete koristiti passwordsgenerator.net.

Iako koristite jake lozinke, do hakovanja sajta ipak može doći. Zato se preporučuje često menjanje lozinki. Problem komplikovanih lozinki je što ih je teško zapamtiti. Za čuvanje lozinki možete koristiti neki od online alata/sajtova, kao što je lastpass.com/family-password-manager.

Napravite kompletan backup sajta

Backup sajta možete odraditi ručno ili pomoću nekog od brojnih plugina napravljenih baš za to, kao što su BackupBuddy i UpdraftPlus. Ova dva plugina se mogu podesiti tako da automatski prave backup vašeg sajta onako kako ih vi podesite.

Nekada proces automatskog pravljenja backup-a može da prestane da radi iz odredjenih razloga – preopterećenost servera, nedostatak memorije, i slično. Kako bi ste bili sigurni da imate validan backup, odredite sebi koliko često ćete ulaziti na sajt i pokretati backup ručno. Nakon što se backup napravi, proverite da li su svi fajlovi sačuvani kako treba na lokaciji vašeg izbora (Dropbox, Google Drive, itd).

Ažuriranje svih WordPress elemenata

WordPress vam dozvoljava da lako i jednostavno ažurirate teme i plugine kroz backend sajta. Sam WordPress takodje redovno dobija nove verzije koje treba ispratiti. Besplatne teme i plugine je lako ažurirati kroz sajt. S druge strane postoje i one teme i plugini koji su premium. Ukoliko licenca za njihovo korišćenje istekne, nećete dobiti obaveštenje da postoji novija verzija. Da bi ste ručno proverili dostupna ažuriranja, potrebno je da odete na stranu ažuriranja.

Pregledajte sve plugine i temu koju koristite kako bi ste bili sigurni da koristite poslednju verziju i da li je potrebno obnavljanje licence.

Brisanje i prevencija spam komentara

Mnogi sajtovi koriste Akismet plugin kako bi se zaštitili od spam komentara. Takodje dobar plugin je i Titan Anti-spam & Security. Ovaj plugin, za razliku od Akismet plugina, ne zahteva pravljenje naloga. Takodje, Titan Anti-spam & Security plugin ima opciju koja vam omogućava da isključite čuvanje spam komentara, što znači da ne morate da ih brišete s vremena na vreme.

Testirajte sve kontakt forme

Postoje razni plugini koji pravljenje kontakt formi čine lakim i zabavnim. Jedan od njih je i WPForms plugin, koji mi često koristimo za naše sajtove. Iako su ovi plugini jednostavni za korišćenje, može doći do problema sa slanjem mejlova što je uzrokovano lošom konfiguracijom na vašem serveru ili serveru mejl provajdera.

Proverite sve kontakt forme – Ukoliko neka od njih ne šalje mejlove, instalirajte ovaj besplatni plugin – WP Mail SMTP. U mnogim slučajevima ovaj plugin će vam pomoći. Ukoliko nemate sreće, možete kontaktirati hosting support kako bi oni proverili da li je sve dobro konfigurisano kod njih. Ako ste u situaciji gde vam treba kontakt forma koja funkcioniše odmah, i ne možete da čekate par dana da vam hosting support odgovori, možete nas kontaktirati na support@differentview.rs sa pristupnim podacima za vaš hosting i WordPress sajt. Stavite reč HITNO u ime mejla, kako bi smo ga lakše sortirali i što pre uzeli u obzir.

Optimizacija baze

WordPress većinu podataka čuva u bazi – sav tekst, komentare, profile, kao i sva ostala podešavanja. Vremenom, baza se može uvećati jer čuva dosta nepotrebnih podataka, kao što su kopije strana koje se čuvaju svaki put kada sačuvate novu verziju strane, odnosno kada je editujete, spam komentari, i slično. Veličina baze utiče na veličinu vaših backup-a, što dalje može opteretiti vaš server i stvarati probleme kod učitavanja, eksportovanja ili vraćanja backup-a baze.

Da bi ste izbegli ovakve situacije, odredite sebi da jednom u 6 meseci optimizujete bazu. Ukoliko vodite sajt veće posećenosti, onda i češće. Za lako i jednostavno optimizovanje baze možete koristiti ovaj jednostavan plugin – WP-Optimize – Clean, Compress, Cache. Ovaj plugin vam omogućava uvid u tabele koje se optimizuju i njihovu veličinu, kao i veličinu same baze. Što znači da ne morate da se logujete na server, već vam je sve prikazano na WordPress dash-u.

Uradite test optimizovanosti

Mnogi vlasnici sajtova, ili agencije, urade optimizaciju sajta kada ga naprave i kasnije zaborave na ovaj korak. Kako vreme ide, dodaje se novi sadržaj, plugini, slike, čak možda i promenite temu. Svaki od ovih koraka može uticati na performans vašeg sajta.

Optimizovaniji i brži sajtovi ne utiču samo na korisničko iskustvo, već i na vaše SEO i Google rangiranje. Zato je potrebno redovno raditi optimizaciju. Kada radite optimizaciju, nemojte se samo zadržavati na početnoj strani, već posvetite pažnju i ostalim stranicama koje su često posećivane. Dobar online tool za performans check je GTMetrix. Ovaj tool vam pokazuje da li je potrebno optimizovati slike, menjati njihove dimenzije, da li je potrebno instalirati cache plugin, kolika je veličina stranice koja se testira i brzina njenog učitavanja. GTMetrix nudi i kratke članke koji će vam pomoći u procesu.

Provera sadržaja i SEO optimizovanosti

Sledeća stvar u optimizaciji vašeg sajta je detaljna provera sadršaja (teksta i linkova). Ovde u pomoć pristiže Google Search Console i Google Analytics. Google analitika vam pokazuje odakle su vaši korisnici došli na sajt i kuda se kreću. Ovo vam omogućava da otkrijete koje strane i delovi sadržaja imaju najviše poseta. Google konzola vam može pomoći da otkrijete ključne reči na osnovu kojih ljudi pronalaze vaš sajt. Na osvnou ovoga, možete sortirati ključne reči i više ih upotrebljavati kako bi se vaš sajt rangirao na više pozicije na Google pretrazi.

Čak i sa odličnim SEO rezultatom, i dalje možete poboljšati sadržaj vašeg sajta ubacivanjem novog sadržaja, linkovanjem istog sa ostalim stranama i postovima sajta, kao i dodavanja slika koje imaju ALT tag.

Optimizacija slika

Slikama je potrebno više da se učitaju nego tekstu. Što znači da mogu dosta uticati na vreme učitavanja stranice. Kako bi ste skenirali strane, možete koristiti već pomenuti GTMetrix online tool, koji pokazuje da li je potrebno optimizovati slike, kao i da li je potrebno promeniti im dimenzije. Ukoliko su dimenzije slike koja je ubačena 3600x2400px, a širina teksta je 900px, onda svakako nema potrebe da slika bude tih dimenzija. Za optimizaciju slika možete koristiti neke od ovih besplatnih plugina EWWW Image Optimizer, Smush ili Robin image optimizer.

Osigurajte sajt od napada

Nekada vlasnici ne shvate da im je sajt hakovan ili pod napadom, dok ne dodje do sporijeg rada sajta i do nižeg rangiranja na Google pretrazi. Već smo spomenuli neke od sigurnosnih mera, kao što su menjanje lozinki i česti backup-i. Još jedna dobra opcija je da se instalira security plugin. U našoj agenciji pri izradi sajtova sigurnosni plugin dolazi kao obavezan korak.

Obavestite korisnike da se trenutno "radi" na sajtu

Kako bi ste bez ometanja obavili korake održavanja možete aktivirati „Radovi u toku“ stranicu i tako obavestiti svoje korisnike da je u pitanju kratka pauza i da se brzo vraćate online. Takodje, možete izabrati dan kada ne očekujete mnogo poseta, kao i noć, kada poseta svakako neće ni biti puno.

„Radovi u toku“ stranicu možete dodati pomoću Under Construction plugina. Ovaj plugin nudi spremne template-e koje možete iskoristiti. Takodje možete menjati tekst, kao i dodati ikonice ka društvenim mrežama i mejl na koji vas korisnici mogu kontaktirati.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, i želeli bi ste da pročitate još neko korisno štivo, pišite nam sa idejama na support@differentview.rs.

Share this post

There are no comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart